ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ

Μία λέξη ίσον χίλιες φωτογραφίες


        Η συγκεκριμένη εργασία αφορά το κύτταρο της δουλειάς μου. Η πρώτη σύλληψη -αφης εξαρχής ενασχόλησης με την φωτογραφία - ήταν Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ. Το “μέρος” - τεχνητό συνήθως - της γης που εισχωρεί στο νερό. Εργασία που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ...

      Τυπώνω φωτογραφίες μ' ένα συγκεκριμένο θέμα, με τέτοιον τρόπο ώστε το περιθώριο της εικόνας να είναι μεγαλύτερο απ' αυτήν. Ένα πακέτο φύλλων το οποίο εμφανισιακά θυμίζει ένα περιποιημένο “μπλόκ” σημειώσεων – σε μεγάλες διαστάσεις.


      Δίνω αυτό το “μπλόκ” σ' αυτόν με τον οποίο συνδιαλέγομαι. Αυτός θα “γράψει” στο περιθώριο της εικόνας. Είναι ελεύθερος να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός κρίνει. Δεν επιζητώ κριτική πάνω στις φωτογραφίες. Άλλωστε το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι στο ξεκίνημα του. Το τελικό έργο είναι αυτό που θα μου παραδοθεί. Μέχρι εκείνη την στιγμή απουσιάζω από την εξέλιξη του έργου. Έχω μόνο την πρώτη εντύπωση χωρίς να γνωρίζω το τελικό αποτέλεσμα. Κάποιος άλλος έχει αποφασίσει και παρέμβει για την τελική ταυτότητα του έργου. Σ' αυτήν την ταυτότητα θέλω να ικανοποιείται η αρχική πρόθεση. Ο λόγος να είναι κυρίαρχος με οποιοδήποτε τρόπο.

      Τα θέματα των φωτογραφιών τα επιλέγω πάντα με διάλογο με τον συνοδοιπόρο μου.  Ο διάλογος αυτός κρατάει καιρό. Από τις πρώτες συζητήσεις και συναντήσεις, μέχρι την παράδοση των τελικών έργων και μέχρι την ανάρτηση τους σε έκθεση ή στο διαδίκτυο. Τότε κλείνει ο κύκλος. Ή μήπως δεν κλείνει και συνεχίζεται; (Τα έργα της παρούσας εργασίας τα επέλεξε ο Συνοδοιπόρος. Μέσα από ένα μεγάλο αρχείο φωτογραφιών).

      Επιθυμία μου είναι να συνεργαστώ με σημαντικούς – για μένα – ανθρώπους αριστοτέχνες του λόγου και της γραφής. Η εργασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη στο βαθμό που θα μπορώ να διαλέγομαι με τέτοιους ανθρώπους.

      Ευτύχησα στην συγκεκριμένη εργασία να συνεργαστώ με τον Ποιητή Γιώργο Αλησάνογλου.

Κείμενα δια χειρός Γιώργου Αλησάνογλου

Φωτογραφίες του Αργύρη Λιαπόπουλου

24 α/μ φωτογραφίες τυπωμένες με το περιθώριο τους. Ο Ποιητής “έγραψε” στο περιθώριο της κάθε φωτογραφίας. Τα έργα εκτέθησαν στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη ( Τσιμισκή 11) σε ατομική έκθεση υπό το γενικό τίτλο “ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ” στις 15-11-2016.