οι φωνεσ του φωτοσ

Κείμενα δια χειρός Δημήτρη Δημητριάδη

Φωτογραφίες του Αργύρη Λιαπόπουλου

16 α/μ φωτογραφίες τυπωμένες με το περιθώριο τους. Ο συγγραφέας “έγραψε” στο περιθώριο της μπροστινής πλευράς καθώς και στη πίσω πλευρά της κάθε φωτογραφίας. Τα νέα αυτά κείμενα ο συγγραφέας τα εντάσει στην ενότητα των ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ.

Τα έργα εκτέθησαν στα πλαίσια του "Aspects of Balkan Photography. Νέα διαδρομή σε καιρούς κρίσης" στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (Γενί Τζαμί) τον Οκτώβριο του 2012. Επίσης Τα έργα εκτέθησαν στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη ( Τσιμισκή 11) σε ατομική έκθεση υπό το γενικό τίτλο “ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ” στις 15-11-2016

Μία λέξη ίσον χίλιες φωτογραφίες


      Η ιδέα της συγκεκριμένης πειραματικής εργασίας ξεκινά από την αντιστροφή του πασίγνωστου : Μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις.

      Τυπώνω φωτογραφίες μ' ένα συγκεκριμένο θέμα, με τέτοιον τρόπο ώστε το περιθώριο της εικόνας να είναι μεγαλύτερο απ' αυτήν. Ένα πακέτο φύλλων το οποίο εμφανισιακά θυμίζει ένα περιποιημένο “μπλόκ” σημειώσεων – σε μεγάλες διαστάσεις.

      Δίνω αυτό το “μπλόκ” σ' αυτόν με τον οποίο συνδιαλέγομαι. Αυτός θα “γράψει” στο περιθώριο της εικόνας. Είναι ελεύθερος να το χρησιμοποιήσει όπως αυτός κρίνει. Δεν επιζητώ κριτική πάνω στις φωτογραφίες. Άλλωστε το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Είναι στο ξεκίνημα του. Το τελικό έργο είναι αυτό που θα μου παραδοθεί. Μέχρι εκείνη την στιγμή απουσιάζω από την εξέλιξη του έργου. Έχω μόνο την πρώτη εντύπωση χωρίς να γνωρίζω το τελικό αποτέλεσμα. Κάποιος άλλος έχει αποφασίσει και παρέμβει για την τελική ταυτότητα του έργου. Σ' αυτήν την ταυτότητα θέλω να ικανοποιείται η αρχική πρόθεση. Ο λόγος να είναι κυρίαρχος με οποιοδήποτε τρόπο.

      Τα θέματα των φωτογραφιών τα επιλέγω πάντα με διάλογο με τον συνοδοιπόρο μου. Ο διάλογος αυτός κρατάει καιρό. Από τις πρώτες συζητήσεις και συναντήσεις, μέχρι την παράδοση των τελικών έργων και μέχρι την ανάρτηση τους σε έκθεση ή στο διαδίκτυο. Τότε κλείνει ο κύκλος. Ή μήπως δεν κλείνει και συνεχίζεται;

      Επιθυμία μου είναι να συνεργαστώ με σημαντικούς – για μένα – ανθρώπους αριστοτέχνες του λόγου και της γραφής. Η εργασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη στο βαθμό που θα μπορώ να διαλέγομαι με τέτοιους ανθρώπους.

      Είμαι ευτυχής για αυτή την συνεργασία με τον  Συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Ο τίτλος των έργων είναι δικός του.


Λιαπόπουλος Αργύρηςhttp://www.youtube.com/watch?v=gyIwqnoOwrQ&feature=plcp